Iti pune mintea la contributie
căutare personalizată

marți, 11 noiembrie 2008

Din ciclul "Stiati ca...?"


Marele Zid Chinezesc este una din cele “7 noi minuni ale lumii” ?
contrar legendelor urbane, Marele Zid Chinezesc nu este vizibil de pe luna (cu ochiul liber)? Desi impresionant ca lungime, inaltimea maxima a acestuia (9.1 metri) si cromatica asemanatoare elementelor geografice care il inconjoara fac imposibila observarea lui de pe Luna cu ochiul liber. Aceasta legenda despre Zid a aparut prima oara intr-o serie de benzi desenate americane (Ripley’s Believe It or Not!) .

termenul defineste, de fapt, o serie de mai multe fortiicatii construite de-a lungul a catorva sute de ani? Primele sectiuni din zid au fost construite inca din secolul 5 i.Hr.

zidul se intinde pe o distanta de 6.400 km? El incepe din est, de la trecatoarea Shanhaiguan, si continua pana in zona de vest a tarii, in zona de lacuri denumita Lop Nur.

primele fortificatii au fost construite inainte de crearea Imperiul Chinez de catre conducatorii chinezi de triburi care doreau sa se apere de atacurile reciproce? Aceste ziduri initiale au fost distruse de catre primul imparat al Chinei, Qin Shi Huang., de-a lungul unei perioade de 12 ani.

...................................................................................


Biserica Neagra din Brasov este cel mai mare lacas de cult in stil gotic din sud-estul Europei?Cu o capacitate de circa 5.000 de persoane, celebrul asezamant de cult brasovean masoara 90 de metri lungime si 37 de metri inaltime, cu un turn al crucii de 65 de metri.

numele original al Bisericii Negre este Biserica Sfanta Maria?

cel mai probabil, constructia acestei biserici a inceput in anul 1377? Lucrarile de constructie au fost finalizate in 1477, intinzandu-se asadar pe o perioada de 100 de ani. In acest rastimp insa, Biserica a avut de suferit ca urmare a invaziei otomane din anul 1421.

biserica era prevazuta, initial, cu doua turnuri? Din cauza lipsei fondurilor, al doilea turn nu a mai fost construit niciodata. Singurul turn al Bisericii Negre a fost finalizat in 1514, cu 37 de ani mai tarziu decat restul edificiului.

in turnul bisericii se afla trei clopote de dimensiuni impresionante? Cel mai masiv cantareste 6.300 Kg si este cel mai mare din Romania si unul din cele mai mari din Europa.

.....................................................................................

desi populatia lumii a crescut (si creste in continuare) exponential in ultimele secole, resursele de apa au ramas aceleasi? Astfel, noi avem acum la dispozitie aceeasi cantitate de apa pe care o aveau si primii homo sapiens sapiens.: 1.460 petatone (1 petatona = 1015 tone).

apa acopera aproximativ 71% din suprafata pamantului? Cea mai mare parte a apei de pe glob sa gaseste in oceane (97.2%), urmate de ghetari/calote glaciare/etc (1.8%) in timp ce 0.9% se gaseste in subteran iar 0.001% sub forma de vapori. Apa “dulce”, utilizata de majoritatea organismelor de pe Terra, reprezinta doar 0.02% din totalul apei de pe Terra si se gasetse in rauri, lacuri etc.

mai mult de 94% din apa de pe Pamant are un inalt grad de salinitate? Nivelul mediu al salinitatii apei pe glob este de 35% (variaza, insa, foarte mult in functie de zona), iar anumite tari (cum ar Cipru, de exemplu) isi sporesc resursele de apa potabila desalinizand apa oceanelor//marilor in unitati speciale denumite uzine de desalinizare.

aproximativ 24% din capacitatile de desalinizare existente pe glob se afla in Arabia Saudita? Peste 70% din apa consumata aici provine din aceste uzine de desalinizare. Cea mai mare uzina de desalinizare din tara este Shuaiba Desalination Plant care produce 150 de milioane de m³/yan.

cea mai mare uzina de desalinizare din lume este Jebel Ali Desalination Plant, cu o productie totala de peste 300 de milioane m³/yan? Aceasta remarcabila constructie se regaseste in Emiratele Arabe Unite.

....................................................................................

Stiati ca...Bebeluşii se nasc fără rotule la genunchi?

Stiati ca...Ciocolata, sexul si frigul pot spori performantele intelectuale.

Stiati ca...In medie persoanele stangace mor mai repede cu 9 ani decat cele dreptace.

Stiati ca...O persoana poate trai fara mancare pana la o luna, dar fara apa numai o saptamana.

Stiati ca...Puse cap la cap venele, arterele, si capilarele unui adult ar ajunge pentru inconjurul Pamantului de aproape patru ori?

Stiati ca...In medie o persoana are peste 1460 de vise pe an?

Stiati ca...O persoana normala este cu circa 6mm mai lunga noaptea. Corpul uman se lungeste in timpul noptii.

Stiati ca...Daca ochii nostri ar fi o camera foto, atunci ar fi o camera de 120 de megapixeli.

Stiati ca...Creierul uman are aproximativ 100 de miliarde de neuroni. Cam tot atatea stele exista in galaxia noastra. Caracatita are aproximativ 300 de milioane de neuroni.

Stiati ca...Viteza minima cu care circula informatia intre neuroni este de 416 km/h.

Stiati ca...Zilnic, avem in jur de 70 000 de ganduri.

Stiati ca...Energia folosita de creier ar fi suficienta pentru a aprinde un bec de 25 Watt.

Stiati ca...Un stranut iese din gura cu o viteza de peste 965 km/h

Stiati ca...Purtarea unei casti audio timp de o ora face sa creasca numarul de bacterii din ureche cu 700%.

Stiati ca...dintii unui om sunt tari aproape ca piatra?

Stiati ca...inima femeii bate mai repede decat cea a barbatului?

Stiati ca...Datorita fibrelor de keratina firul de par este mai puternic decat aluminiul si poate sustine o greutate de 50-100g.

Stiati ca...In medie, ovarele contin doua milioane de ovule? Fiecare ovul contine codul genetic al unui numar imposibil de determinat de generatii de fiinte umane.

Stiati ca...Sunt necesare aproximativ 200.000 de incruntari pentru aparitia unui rid permanent deasupra sprancenelor.

Stiati ca...Creierul continua sa transmita semnale sub forma de impulsuri electrice timp de aproximativ 37 de ore dupa moarte.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire

Google Reader or Homepage
Add to Technorati Favorites!
Get RSS Buttons